2011. július 8., péntek

Disznóvágás az esőben

Gyergyószentmiklóson vendéglátóink bemutatták, hogyan zajlik a disznóvágás az ő régi szokásaik szerint. A hajnali kelés után, fényképezőgéppel a kezünkben nem örültünk túlzottan az eleredő esőnek. Szerencsére többször is elcsendesedett a zápor, ezzel arányban pedig nőtt a jelenlévők jókedve. Ehhez természetesen a házipálinka is hozzájárult, melyet a levágott disznó körméből ittak!
Miután leölték a disznót, a földre helyezve beterítették szalmával, és azt meggyújtották. Így perzselték le a bőrt. Aztán egyre érdekesebb dolgok történtek. Feltették a disznót egy asztalra, de a hátára fektetve. Először a lábait vágták le.
Majd hasra fordították az állatot, és a böllér végighúzta kését a gerincoszlop vonalában.
Ezt követően egyszerűen lehajtották kétfelé a bőrt, mintha kitakarták volna a húst.
A böllér kifaragta a gerincoszlopot, mely még mindig tartotta a fejet, és ezt így egyben emelték ki az állatból.
A többi lépés már ismerős volt a mi szemünknek is, és bizony az eső is mind jobban esett, így magukra hagytuk a szakembereket és elmentünk egy műterembe fotós gyakorlatra. Este a szállásunkon pedig mi más kerülhetett volna a vacsoraasztalra, mint a finom disznótoros.

6 megjegyzés:

  1. Ez nagyon szép :)
    És a "kóvbojos", kockás ingbe öltözött böllér és segédböllérek...! Vagy azok valódi vadnyugati hősök? Csak nem Csingacsguk ajánlotta nekik Erdélyt, ők meg jöttek, láttak és bölényszarv helyett disznókörömből itták a tüzes vizet?

    VálaszTörlés
  2. Elárulok egy titkot, Bea. Minden nap másfelé mentünk fotózni, és minden nap máshol fogyasztottuk el a vacsoránkat. De minden helyszínen ezek a férfiak főztek nekünk! Mikor valahová megérkezve megláttuk őket, már nevetve integettünk a kocsiból. Egyébként a főböllér tálalja kuktasapkában a tort, ha megnézed.

    VálaszTörlés
  3. bocs, nem, most ellenőriztem, az az egyik segédböllér

    VálaszTörlés
  4. Réka, akkor ez böllérhakni volt? :)

    VálaszTörlés
  5. Kérdésedből ítélve szerintem most megint egy történet alakulgat a fejedben ;-)

    VálaszTörlés
  6. Buffalo Bill és a késdobáló böllérek - munkacímmel méghozzá :)

    VálaszTörlés