2011. június 21., kedd

Az utolsó erdélyi mohikán?

Gänszler Bea kolleganőmnek ez jutott eszébe erről az emberről. A fotón igazából egy gábor-cigány látható, aki nagyon vidám volt, és örömmel mutatta meg nekünk, fotósoknak a tudományát. Mindenféle mérőeszköz nélkül, a munkadarabot alaposan szemrevételezve vágta le a leendő eresz darabjait, amelyek mértani pontossággal illettek össze! Mai szóhasználattal mondhatnánk: a rutin meg az évek…

A széles karimájú kalapot viselő, többnyire nagybajuszú gábor-cigányokról azt írja a Wikipédia: „Tipikus foglalkozásuk a tetőfedés és egyéb bádogos munkák voltak a XX. század második feléig, napjainkban azonban szinte kizárólag színesfém-csempészettel és kereskedelemmel foglalkoznak.”

Aki Bánffyhunyadon jár, láthatja a sok eresszel felcicomázott, csillogó palotákat. Ezekben gábor-cigányok élnek, akik szakmájukat saját házuk díszeivel reklámozzák.

4 megjegyzés:

  1. Ez egy nagy tévedés! A képen látható épület csak a kutyaól, és nem maga a lakóház!

    VálaszTörlés
  2. Az egyik fotóstársnőm bekéredzkedett az egyikbe, pisilnie kellett nagyon, és minden megoldás érdekelte. És az emeleten volt a fürdő, a gyönyörű mosdókagylóban kis csipketerítő, mellette pedig pottyantós wc! Bocsánat, nem akarok ezzel bántani senkit, csak tényeket közlök.

    VálaszTörlés