2011. június 24., péntek

Nagymosás a főtéren

Torockó Nagyenyedtől 23 km-re északnyugatra fekszik. 1992-ben társközségével, Torockószentgyörggyel együtt 1393 lakosa volt, közülük 1241 magyar. Az erdélyi Torockó 1999-ben Europa Nostra-díjat kapott a kulturális örökség megőrzéséért, világviszonylatban is híres fehérfalú házaival.

A főtéren található a vajor, melyet hívhatnánk szabadtéri mosodának is. Friss forrásvíz folyik a nagy vízgyűjtőkbe, és minden egyes szintnek megvan a maga funkciója, a szabályokat pedig illik betartani. Ezek szerint a forráskútból lehet inni, a soron következő itatóvályúnál a jószág kortyolhat a hűvös vízből, az első kiöblösödő vízgyűjtőben mosták régen a háziasszonyok a ruhákat, az alsó részben pedig a szőnyegeket. Ma már a ruhákat többnyire otthon mossák, de a szőnyegeket ott jártunkkor, 2009 októberében is itt súrolták tisztára. A jókedvű asszonyok szívesen szóba elegyednek a turistákkal, s a humort sem mellőzik. A kérdésre, hogy lehet-e inni a vízből, a válaszuk ez volt: lehet hát, de csak a felső résznél, ahol a forrás fakad. A medencék végén már nem ajánlatos inni, hiszen ott a mosószeres víz folyik ki. A szőnyegmosó asszonyok mögött magasodik a Székelykő elnevezésű hegy, s mint mondták: ilyen környezetben a munka is jobban megy.
Ott jártunkkor érkezett a forráshoz egy gazda a két szarvasmarhájával, hangulatos képeket készítettünk fotós társaimmal az itatásról. Később a helyi kiadványokban láttuk, hogy ez a bácsi a két állattal a naptárban és a könyvben egyaránt szerepel, sőt azóta az interneten is több fotót találtam róluk. Lehet, hogy igazából egy turisztikai látnivalóval találkoztunk?  

3 megjegyzés:

  1. Érdekes volna megtudni, hogy a török megszállás idején is mostak-e az asszonyok ott szőnyeget, s ha igen, mennyiért tisztították ki Ali repülőszőnyegét? Izgalmas lehetett lebegés közben súrolni, de az is lehet, hogy leláncolták addig. Lenyűgöző lehetett.

    VálaszTörlés
  2. Persze hogy mostak. Ès ennél többet is tettek az asszonyok. Mialatt a férfiak valami okból, valami ideológia rabjaként, valami harcban a hösi halálra leltek, az asszonyoknak nem csak mosni kellet, hanem többek között az árvákról is gondoskodni. Torockón, Európa és a világ minden elrejtett falvaiban. Hogy a Juszticia Istennö mérlegén ez a hösiesség valóban értékesbb-e mint a harci üvöltések, azt sajnos a múlt századi elavult gondolkodás nem kielégítöen értékeli. A lefelé szálló tekintet a mosónökre egyszerübb.

    VálaszTörlés
  3. Volt szerencsénk Torockón eltölteni pár napot (pont a főtéren volt a szállásunk) a Székelykőhöz is szerencsésen felmásztunk. Gyönyörű falu, meseszép táj, érdemes elmenni...

    http://halesmas.blog.hu/2009/06/29/erdely_15

    VálaszTörlés